Tell me why… I’m hyped!

Ik ben over weinig game (genres) hyped, maar de verhalende avontuurlijke games zijn toch echt wel mijn favoriet. Ik ben daarom best wel fan van DONTNOD Entertainment. Ook omdat zij meestal een bijzondere twist geven aan het verhaal. Ben jij hier ook fan van? Of juist nog niet, maar lijkt het je leuk? Lees dan snel verder!

Ik volg de laatste tijd weinig (lees: totaal geen) releasedata, dus toen ik op donderdag 27 augustus Steam opstartte en Tell me why voorbij zag komen, dacht ik: ‘oh, dat ziet er interessant uit.’
Waarna ik het aanklikte en dacht: ‘oh, dat klinkt net als Life is Strange.’
Waarna ik de ontwikkelaars zag en dacht: ‘huh, dat ís van de Life is Strange!’
Hopelijk ben jij iets snuggerder dan ik.
Ik was blij te lezen, dat de episodes nu kort achter elkaar uitkwamen. Bij de vorige serie zat er drie maanden tussen en dat vond ik (en een heleboel anderen) toch echt wel te lang. Nu zat er elke keer een week tussen. Hoe gaaf!

Het verhaal

Ik blijf me verwonderen over de creativiteit die uit bepaalde geesten komt. Zo ook bij DONTNOD Entertainment.
De verhaallijn is erg bijzonder, waarin ook het transgender zijn een stem krijgt. Ook zit er een verrassende twist in qua gaven die de twee hoofdpersonages hebben. Deze gave zorgt ook voor een extra dimensie in het verhaal en dit is naar mijn mening erg tof.
In de eerste episode leer je de personages kennen en krijg je een introductie over het verhaal wat je te wachten staat.
Het verhaal gaat over een broer (Tyler) en zus (Alyson) die elkaar al tien jaar niet meer hebben gezien vanwege een dramatische gebeurtenis. Na al die jaren komen ze weer bij elkaar en dit gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot.
In de tweede episode ga je dieper in op het leven van Tyler en Alyson in zowel het heden als het verleden en doe je een poging om het raadsel van hun moeder te ontrafelen.
De derde en laatste episode draait vooral om het geven van een eind aan het verhaal. Hier is wel een plottwist voor nodig, maar daar laat ik natuurlijk niks over los.

Gameplay

Al met al is de gameplay relaxt en meer verhalend dan intensieve gameplay. Je kan rondlopen in de ruimtes en zo meer informatie verzamelen over Tyler en Alyson. Soms kan je een dialoog voeren met een ander karakter uit het verhaal en af en toe kom je een puzzel tegen die je moet oplossen voordat je verder kunt. Dit zorgt voor wat afwisseling.
Al met al is de gameplay niet zoals je van de meeste games gewend bent. Je bent niet heel intensief aan het reageren op gebeurtenissen en eigenlijk gaat het meer om het verhaal en emotionele betrokkenheid dan om iets anders.

Plus- en minpunten

Ik vind het mooi dat er actuele thema’s worden aandragen zoals transgender zijn, mentale problemen zoals angstaanvallen en isolement. Ook homoseksualiteit en zelfmoord krijgen een stem in deze game.
Als ik heel kritisch ben kan ik zeggen dat Tell me why weer erg veel lijkt op voorgaande games van DONTNOD Entertainment. Echter vind ik dan ook meteen, dat dit uiteindelijk bij elke game met eenzelfde gameplay het geval is. Het gaat juist om een unieke verhaallijn en dat doet de ontwikkelaar erg goed.
Het tweede minpunt wat ik wil benoemen is het feit dat de keuzes die je maakt weinig verschil maken. Als je dit niet zo erg vindt, dan is het waarschijnlijk een fantastische game (en vooral verhaal) om te spelen. Heb je hier wat moeite mee, dan moet je misschien nog even twee keer nadenken voordat je het koopt.

Conclusie

Als je net als ik een unieke verhaallijn af en toe belangrijker vindt dan fantastische, zenuwslopende gameplay, dan vind ik deze game een echte aanrader.

Leave a Comment