Clever is een gezellig onvoorspelbaar dobbelspel waarbij tactiek een rol speelt! Lees hier de review van Game Mama Bianca!

header

Review: Clever

Van de zomer waren we op vakantie in Valkenburg. En ineens kreeg ik zin in een nieuw dobbelspelletje.. Eigenlijk wilde ik graag Qwixx aanschaffen. En als een vrouw iets wil, dan wil een vrouw iets. Althans, zo werkt het bij mij! Een vlugge blik op bol.com, maar daar duurde de levering dit keer net iets te lang. Misschien was ik niet de enige met deze ‘craving’. Dus het dorp in, en bij de blokker kijken. Helaas.. vak leeg. Maar daarnaast lag Clever, speelgoed van het jaar. Dobbelstenen, kleurtjes, mee nemen!

Clever

Spelregels

De spelregels waren niet gelijk geheel duidelijk. Dus net als bij Wingspan, het spel uit mijn eerdere review, besloten we om gewoon te gaan spelen. Tijdens het spelen, met af en toe de spelregels er bij pakken, bleek het echt een leuk spel. Dobbelspelletjes zijn vaak een kwestie van geluk, maar bij deze heb je ook echt een bepaalde tactiek nodig en moet je je hoofd er bij houden.

Bij Clever hoort een scorekaart. Deze scorekaart heeft verschillende kleuren, en elke kleur, elk vak hoort bij dezelfde kleur dobbelsteen. Elk vak heeft ook zijn eigen eigenschappen: bij geel mag je gewoon het getal wegstrepen, bij oranje moet je het getal invullen, bij groen moet je steeds een getal wegstrepen wat meer is dan het getal wat in het vakje staat, etc. Geen enkele beurt kijk je passief toe, want je mag ook van de afgelegde dobbelstenen van je tegenstander een dobbelsteen kiezen. Kortom, een actief spelletje waar je goed bij op moet letten.

Score kaart

Scores

Het spel valt hier erg in de smaak. Een spel waarbij je tot het einde niet weet wie er gaat winnen.. Dan tel je namelijk pas de scores op, en door de extra toevoeging van de vosjes in het spel weet je echt niet wie er gaat winnen. Je kunt in elk vak een vosje verdienen wanneer je een rij vol maakt of verder vordert in de rij getallen. En wanneer je van elk blok je score hebt geteld, mag je je laagste score met het aantal vosjes vermenigvuldigen. We hebben al een keer gehad dat iemand 0 scoorde omdat hij geen enkel vosje had, maar ook al een keer dat iemand 52 punten scoorde met de vosjes.

Lekker onvoorspelbaar!

Het leuke aan het spel is de onvoorspelbaarheid en het gebruiken van een bepaalde tactiek om zoveel mogelijk punten te scoren. Op de achterkant van de handleiding staan het aantal sterren die je scoort wanneer je een bepaald puntenaantal hebt behaald. Van 0,5 ster tot 5 sterren. Het is erg leuk en uitdagend om zoveel mogelijk sterren te scoren. Hierdoor kun je het spel zelfs alleen spelen en alvast oefenen om de rest van je gezelschap weg te blazen met een Einstein score! Veel plezier!

clever bordspel

Clever kan je krijgen bij bol.com voor € 14,99

GamesGames


*Dit artikel bevat affiliate links

Leave a Comment