Sandra is een fulltime Twitch streamer maar daarnaast ook gewoon mama! Hoogtijd dat wij Sandra een paar vragen stellen over hoe zij het ervaart als streamende mama

Streamende mama Sandra

Fulltime streamen en daarnaast je huishouden en kinderen, hoe combineer je dat? Game Mama Sandra is een full-time streamer! Hoog tijd dat ik Sandra eens ga vragen hoe ze dit doet!

Wie ben je?

ik zal mij even snel voorstellen. Ik ben Sandra , 30 jaar oud en kom uit eindhoven. Woon samen met mn vriend Robert en 2 kinderen jill (11 jaar) en nienke (3 jaar). Ik ben begonnen met streamen op 16-06-2016. Vanaf januari 2018 fulltime streamer (hiermee bedoel ik geen werk meer naast het streamen). Op dit moment stream ik 6 dagen in de week met een gemiddelde van 38 uur per week. 

Sandra en GameMama

Waarom ben je begonnen met streamen?

Mijn vriend wees mij op het platform Twitch en zei waarom probeer je dit ook niet, je zit s’avonds (als de kinderen slapen) toch te gamen.
Dus waarom je gameplay niet delen met andere mensen?
Waardoor ik dacht joh waarom niet. Ik heb toen een kanaal aangemaakt en ben gaan streamen en kon al snel niet zonder, omdat het gewoon leuk is.

GamesGames

Wat is er zo leuk aan?

Mensen leren kennen! In die 3.5 jaar dat ik stream (16-06-20 stream ik 4 jaar) heb ik vele mensen leren kennen uit verschillende delen van de wereld. En wat ik ook erg leuk, naja voornamelijk bijzonder vind is dat vele mensen mij zien als voorbeeld. En dat ik een soort van idool ben voor sommige. Er is zelfs 1 persoon op dit moment die overweegt een tattoo te nemen van 1 van mijn emotes!

Zijn er ook mindere leuke kanten?

ja , het kost meer tijd dan de meeste mensen denken. Denk bijvoorbeeld aan discord, twitter, facebook, instagram bijhouden. (eigen keuze hoeveel social media je er verder bij betrekt) en dan natuurlijk je stream zelf (meeste streamers streamen gemiddeld 3 tot 8 of meer uren per dag) en streamen werkt best verslavend. Zodra je begint wil je steeds meer steeds vaker en sommige verliezen daarbij vele sociale contacten. 

Ook vele vrienden ( voornamelijk familie / oudere generatie )  snappen vaak niet waarom je zoiets wilt of zou doen . Want het feit geld verdienen met gamen is toch moeilijk uit te leggen. En als je dan zegt dat ze naar een gratis tv show kijken maar vrij zijn een bijdrage te leveren om te tv show beter te maken snappen ze niet. Of als je naar de kerk gaat is gratis maar je gooit wel geld in het bakje wat rondgaat. Zo kun je het ook zien.

Hoe combineer je streamen met school / kinderen / huishouden / werk ?

Dit is puur plannen. In mijn situatie doe ik doe overdag alles wat mogelijk is. denk aan huishouden, knutselen ,koken etc. en dan wanneer de kinderen op bed liggen ga ik gamen/streamen . (mijn kinderen zijn 3 en 11 , dus 1 schoolgaand en 1 nog thuis , 3 dagdelen peuterspeelzaal) 

Mijn vriend werkt fulltime ( alleen avonduren ) dus die helpt ook mee in het huishouden etc.  Woensdag is standaard familiedag en dan worden er ook alleen maar leuke dingen gedaan met de kinderen. Kortom wil je streamen? plan dit dan goed in combinatie met school, kinderen , huishouden en werk

Wat vinden je kinderen/vrienden/familie ervan?

Hoe mijn directe omgeving er over denkt is verschillend. de een vindt het leuk en bijzonder. de ander snapt het niet (dus het gratis tv kijken en een donatie doen om de tv show beter te maken).

De directe omgeving die het niet snapt / begrijpt denkt dat er meer achter zit. (denkend aan bepaald soort foto’s).  Dit komt o.a ook door grote bedragen die af en toe gedoneerd zijn ( 50euro of meer). En ze zijn ook van mening dat je sneller vervreemd van mensen.“je verdwaald sneller in je eigen wereld” zijn de woorden van een directe naaste 

Gelukkig is dit na bijna 4 jaar wel verminderd en snappen de meestal wel dat het nu mijn “werk” is.  Waarom “werk” tussen die ” tekens . ik wil het niet als werk zien want ik doe het voor m’n plezier/hobby/omdat het leuk is. als het nl niet meer leuk of goed voelt ga ik gewoon weer werken! 
Mijn vrienden vinden het wel grappig en leuk. heb zelf een handje vol vrienden en alle kijken ondertussen allemaal wel mijn stream.  1 van mijn vrienden Bart zegt “ik vind het leuk dat je met verschillende mensen praat en speelt”.

De kinderen

Mijn kinderen, de jongste is 3 en snapt het nog niet echt. maar als ik dan een keer s’middags stream. En ze op stream komt, komt ze wel zwaaien en zegt ze “hey mama kijk nienke op computer” en vind ze het leuk. Mijn oudste ( 11 jaar ) zegt ” ik vind het oke dat jij het doet en ik game zelf ook dus is wel leuk, in het begin was het wel een beetje gek maar nu is voornamelijk erg leuk want je kent nu ook grote youtubers enzo ” ( denkend aan vthorben en ronald ).

“wat ik niet leuk vind aan dat jij streamt is dat ik engels moet praten maar als dat het enige is 

Setup Sandra
Setup Sandra

 Je streamed sinds kort weer in het engels, waarom ?

Ik ben begonnen met streamen op 16-06-2016 en sinds januari 2018 stream ik zonder werk ernaast. Ik heb iets meer dan 2 jaar engels gestreamed maar door stillstand in kijkers / volgers dacht ik dat in het nederlands streamen voor mij zou werken. Dit heb ik tot oktober 2019 gedaan en sinds toen weer naar engels gegaan ivm een paar redenen. 

– ik wilde meer groeien. en de nederlandse community is klein en gezellig maar je bent snel uitgegroeid.

– meer plezier kunnen maken ik kan me namelijk uren vermaken met vragen waar mensen vandaan komen en dingen te vragen over hun culturen , taal etc.. maar in het nederlands raak je dus snel uitgepraat erover.

– ik had die paar maanden dat ik nederlands streamde nog steeds tussen de 5 en 10 kijkers uit het engels dus sprak met regelmaat nog engels.

– TwitchNL is klein. en wil meer mensen over de hele wereld leren kennen

– ik speel heel graag de game world of warcraft. er zijn alleen weinig nederlanders die world of warcraft waarderen. naar mijn mening. en ik miste gewoon een groep mensen met de zelfde interesse als ik hebben en denk dat die er meer is in de engelse selectie.

Wie heeft jou geïnspireerd om te gaan streamen?

Toch echt wel mijn vriend!  hij begon erover waardoor ik streamers ben gaan kijken. De streamers die ik veel kijk : Arianna , happycheftv , vievnl , qyune , mathia , puxque

Krijg je wel eens nare reacties uit je omgeving? En hoe ga je er mee om ? 

Soms spreken ook mensen me aan op straat en vragen me dan uiteindelijk naar mn baan dan wordt er vaak raar / vragend gereageerd omdat de game/ streamwereld niet echt bekend is. Mensen zien gamen namelijk als spelletje en niet als baan.

Laatst de bril van mijn dochter opgehaald en er was maar 1 stoel. ik liet haar zitten en de dame die me help zei “wilt u niet zitten “. nou nee dank u zit al voldoende op mijn “werk”. Waarop dus een gesprek volgt wat mijn werk is en dan wordt er wel ff raar gereageerd.

Hoe er mee om te gaan? hmm zolang je trots bent op wat je doet , en mijn “werk “is mijn “werk” omdat ik het leuk vind. vind ik het niet leuk ga ik weer in een winkel werken. dus ja je leert er mee dealen denk ik

Heb je nog tips voor beginnende streamers 

– je hebt niet de beste van de beste setup nodig. begin simpel en maak zo je stream / setup groter.

– denk aan jezelf , niet aan anderen! 

– blijf jezelf, ga je niet veranderen voor je kijkers

– een schema / planning 

– speel een game die jij wilt en niet omdat het een hyped game is / omdat vele andere streamers het ook doen. Dus een spel wat jij leuk vind en wat je uren kan spelen.

– speel een game die met nieuwe uitbreidingen komt , of patches . dan blijf je vernieuwend.

– kijk niet naar je cijfers , kijk naar de plezier / voldoening die je eeruit haalt

– stream niet voor het geld. dit zien mensen

– gebruik je social media’s

– je hoeft niet extreem goed te zijn , plezier hebben is ook genoeg

– vraag dingen aan andere streamers. Mag dit niet in hun chat stel het ze dan prive / in discords van andere streamers ( niet iedere streamer is hiervan gediend dus check vooraf de regels in de beschijving van de stream)

Mochten jullie vragen hebben dan zijn jullie altijd welkom

Bedankt Sandra voor dit uitgebreidde interview en handige tips!
Meer weten over Sandra? Check ook haar socials!
Twitch
Twitter
Insta
Facebook

Meer weten over streamen?
Tips voor beginnende streamers
deel 1
deel 2
Leave a Comment