Fotografie in games blijkt een onderbelicht deel van de gameindustrie, ik sprak een echte Gamefotograaf over zijn hobby, en het belang van Photomode in games

De games worden steeds mooier en vaak zit er een speciale photomode ingebouwd. Ideaal om je favoriete game op de gevoelige plaat vast te leggen. Benny is Game Fotograaf en hoogtijd om hem wat vragen te stellen

Wie ben ik en wat doe ik?

Benny Aka That Photomode Guy
Benny Aka That Photomode Guy

Mijn naam is Benny en ben enthousiast Photo Mode gebruiker onder de naam That Photomode Guy. Inmiddels een kleine 38 jaar oud, gelukkig getrouwd en vader van 2 prachtige dochters (een van 3 jaar en een van 2 maanden oud).

Naast mijn gezin en full time werk, doe ik actief gamen op een PlayStation 4 en Nintendo Switch. Sinds een kleine 5 of 6 jaar ben ik actief in het nemen van screenshots uit verschillende games. Maar ook vóór deze tijd vond ik het altijd wel leuk om van games een screenshot te maken en in te stellen als achtergrond. But why stop there? Toen kwam o.a. Sucker Punch Productions (inFamous, Ghost of Tsushima) met de introductie van een “Photo Mode”. Er ging een nieuwe wereld voor mij open!

Photo Mode, wat is het?

Als je het in één woord zou moeten omschrijven: fotografie. Een fotograaf, zoals wij deze in het dagelijks leven kennen, weet bijvoorbeeld een prachtige foto te maken van een simpele boom door de juiste hoek te kiezen met juiste belichting.

Ghost of Tsushima
Ghost of Tsushima


In games is dit eigenlijk niet anders. Photo Mode is als het ware een optie waarbij de game pauzeert en je de camera vrij kunt bewegen. Zeker op een console was dit vrij uniek te noemen. PC gebruikers kennen dit soort opties mogelijk al via verschillende Mods waarbij je een, zogenoemde, “free cam” modus activeert. Binnen de Photo Mode zijn er verschillende functies ter beschikking gesteld om het beeld waarop de game pauzeert, aan te passen. Denk hierbij aan filters, diepte, vervagingen, inzoomen op de kleinste details, belichting, ga zo maar door. Hiermee kun je dus je ideale achtergrond maken voor op je PC, telefoon, tablet. Of je kunt, zoals ik doe, de creaties delen met verschillende communities binnen Social Media zoals Instagram.

GamesGames

Wat betekent Photo Mode voor mij?

Al jaren is het maken van screenshots een groot hobby van mij. Misschien uit de hand gelopen, inmiddels. Ik heb verschillende Instagram accounts gehad waar ik mijn screenshots op deed delen. Mijn huidige account zal ik later benoemen, mocht daar belangstelling in zijn. Photo Mode is voor mij meer dan alleen het maken van een screenshot.

Het is onderdeel uitmaken van een community van Virtual Photographers. Het is een game vanuit een ander perspectief bekijken, details zien die anderen missen. En voor mij persoonlijk werkt het ook therapeutisch. Als ik mijn speelwereld kan pauzeren en kan genieten van de details om mijn heen, werkt rustgevend op momenten dat mijn hoofd vol zit. If that makes any sense.

Spider-man
Spider-man

Elke game zou tegenwoordig een Photo Mode moeten hebben!

Waarom? Heel simpel. Gratis reclame! Er zijn ontzettend veel mensen, wereldwijd, die zichzelf Virtual Photographer noemen en dus een Photo Mode erg op prijs stellen. Bijna elke screenshot wordt online gedeeld en gezien. Dit betekent dus dat de game in kwestie ontzettend gepromoot wordt. Om een voorbeeld te noemen: Enige tijd geleden zag ik screenshots voorbij komen binnen de community van de game “Control”. Had ooit wel van de game gehoord, maar nooit aandacht aan besteed. De screenshots zager er dusdanig mooi uit dat ik de game uiteindelijk zelf gekocht had. Zou ik deze game gekocht hebben zonder dat er screenshots gepost zouden worden? Waarschijnlijk niet. Soms kom je games tegen die mensen spelen, fotograferen, die ineens je aandacht trekken en over gaat tot aankoop. Prima reclame dus. Het is alleen jammer te zien dat niet elke ontwikkelaar hierin mee gaat.

Dus als een game geen Photo Mode heeft, speel je het niet?

Misschien wat kort door de bocht, maar een game wordt voor mij snel minder interessant als de optie er niet in zit. Ik haal persoonlijk veel meer plezier uit een game als ik tussendoor mooie foto’s kan maken. Als ik een game interessant vind is het eerste dat ik doe Google erbij halen en kijken of er Photo Mode in zit, of is aangekondigd als een update. Is dit niet het geval? Komt de game op een lager pitje te staan voor mij. Natuurlijk speel ik wel games waar de optie niet in zit hoor. En ook in deze games weet ik hier en daar screenshots te maken. Maar dan kijk ik naar opties in de game om bijvoorbeeld de gebruikersinterface te kunnen verbergen zodat ik alsnog een “clean” screenshot kan maken. Het is niet helemaal hetzelfde, maar je moet roeien met de riemen die je hebt.

A Plague Tale Innocence

It’s all about the Likes…

Zou je wel denken. Om te beginnen doe ik dit eigenlijk meer voor mijzelf. De likes zijn bijzaak, maar kunnen er wel degelijk bij helpen om door te gaan met de hobby. Het is namelijk al geregeld voorgekomen dat bijvoorbeeld (voice)acteurs van games mijn screenshots liken.
Grafisch ontwikkelaars van de game een bericht sturen dat ze mijn screenshot ingesteld hebben als achtergrond. Ontwikkelaars en/of uitgevers mijn screenshots een like geven.

Ik heb zelfs, met mijn vorige account, meegemaakt dat het officiële Instagram account van Ubisoft Nederland in totaal drie screenshots van The Crew 2 van mij heeft geplaatst op hun eigen pagina! Het is een stukje erkenning van hoger niveau dat een dusdanig goed gevoel geeft om de hobby voort te zetten.

Uncharted Lost Legacy
Uncharted Lost Legacy

De Community

Er zijn, als je een beetje zoekt, verschillende communities die met Virtual Photography werken. Zelf ben ik een lid van de Society Of Virtual Photographers. De pagina op Instagram is meer een verzameling van het werk van alle leden. Society Of Virtual Photographers (of SVP in het kort) promoot eigenlijk het werk van haar leden. Hierdoor krijgen anderen ook te zien wat iemand maakt en zorgt ervoor dat je nieuwe volgers krijgt. Onderdeel zijn van een community als deze zorgt ook voor inspiratie voor nieuwe screenshots. Je ziet veel voorbij komen aan werk en hiermee krijg je nieuwe ideeën voor jouw eigen sessies. Soms komen er zelfs screenshots voorbij dat ik denk “dat ik daar zelf niet aan gedacht heb” als het gaat om hoe een bepaalde shot genomen is. Je deelt ideeën, vraagt om meningen als je meerdere shots hebt gemaakt maar niet zeker weet wat het mooiste is.

Wat zou ik graag willen bereiken hiermee?

Dit is een vraag die ik mijzelf vaak stel. Mede ook wegens reacties van Facebook vrienden op momenten als bijvoorbeeld UbisoftNL, Namco Bandai, acteurs, mijn screenshots liken dan als reactie geven “hier moet je je werk van maken”. Of wanneer ik binnen de Animal Crossing discord groep de vraag krijg na het posten van een screenshot “Ben jij fotograaf van beroep?”. Soms vraag ik mij af of hier iets in te doen valt. Maar is een lastig iets. Soms zou ik graag een website willen starten, een grotere blog waarin ik ook andere artiesten een plekje kan geven met features.

Animal Crossing


Maar zonder laptop of PC gaat dat was lastig. Alles wat ik doe, doe ik met mijn telefoon. Screenshots die ik maak vanaf mijn PlayStation 4, stuur ik door naar mijn telefoon en post vervolgens op Social Media. Dus wat kán ik doen? Ideeën genoeg… maar gebrek aan werkapparatuur is killing, helaas.

Meer weten? Volg mijn werk zonder spijt!

Instagram
Facebook

*de kwaliteit van de screenshotjes is niet helemaal gewaarborgd is wegens gebrek aan materiaal om volledige kwaliteit over te zetten

Leave a Comment